Mivel rendkívül hasonlít a két szó, ezért egészségügyi modulzárókon illetve záróvizsgán mindig előfordulnak.  Arthrosis esetek többségében arthritis okozza, de nézzük mik is a különbségek.

Az arthr az minden esetben az articulatiora, tehát az ízületre utal. Az itis pedig minden esetben gyulladást jelent ( Enthesitis-eredés/tapadás betegség, bursitis-nyáktömlő gyulladás…stb). Az ahrtrosis viszont az ízület degeneratív betegsége, köznyelvben kopás.

Miért érdekesek ezek a masszázs szempontjából?

Arthritist nem lehet masszírozni, mivel az egész ízület gyulladásban van és külső behatásra ez még jobban felerősödik. Ilyenkor az ízületi folyadék elburjánzik, ez a szervezet védekező mechanizmusa. Az ízületi tok ( capsula ) feszessé válik és begyullaszthatja  a körülötte lévő lágy részeket. A hideg kimondottan jó hatású a lehet, ha a páciens bírja. A jegelést sem érdemes túlzásba vinni, mivel ez is okozhat problémát. A szervezet válaszreakciója még nagyobb gyulladás lehet.
A helyes jegelés 20 mp jegelés/ 10mp pihenő ezt 5x.

Arthrosist, ha nincs gyulladásban lehet masszírozni, sőt kimondottan jó hatású. Ez valamilyen ízületi struktúra megváltozását jelenti, ami mozgásbeszűkülést illetve fájdalmat okoz. A kopás hatására a környező lágyrészek, mint, bursa , enthenitis, capsula , ligamentumok (szallagok) is sérülhetnek. Radiológiai tünete is lehet, ha pl a csigolyák között keletkeznek és nyomják az ideget, de akár a karban is előfordulhat, hogy a plexus brachalist ( karfonat) irritálja. Jellemző rá a reggeli, úgynevezett indulási fájdalom ( startmerevség), ami a „bejáratódás” során múlik. Jó hatású rá a meleg és a masszázs. Én masszázskor leginkább nyújtó fogásokat szeretek alkalmazni, mert az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ez a legjobb. Ilyenkor az izmok megszabadulnak a folyamatos feszüléstől és egy picit „fellélegeznek”

Rizikófaktorok a kemény fizikai egyoldalú munka vagy a folyamatos egyfajta pózban ülés. Ha hasonló tünetei vannak érdemes mindenképp orvoshoz fordulni és a kezelést kiegészíteni rendszeres masszázzsal, hogy életminősége jobb legyen. A kínálatomból a teljes regeneráló sportmasszázst ajánlom erre a problémára.