Milyen okosórát válasszunk az edzéshez?

Napjainkban elmondhatjuk, hogy okosórák terén is a bőség zavarával küzdünk, mai nem könnyíti meg a választást. Okosóra vagy okoskarkötő?
Ez a két szegmens tudás tekintetében nagyon közel van egymáshoz, de azért akad némi eltérés, ami leginkább a külső megjelenésben nyilvánul meg. Az okosórák a klasszikus óraformát jelenítik meg, minden esetben nagyobb kijelzővel és nagyobb tudású hardverekkel rendelkeznek, míg az okoskarkötők finomabb megjelenésűek, szolidabbak, jobban illeszkednek a csukló vonalához és a képernyőjük is kisebb.

Aktivitásmérő az edzéshez

Az aktivitásmérő néven is ismert karkötőket az edzéshez, sportoláshoz igazítva tervezték kisebbre, kényelmesebbre. Tudás és funkciók tekintetében egyre inkább elmosódik a határvonal a kétféle készülék között. Az alapfunkciók nagy részt megegyeznek, de az okosórák pontosabb szenzorokkal és extrákkal is ellátottak, ami a magasabb árban is jelentkezik.

Az okosórák intenzív fejlődési szakaszon mennek át, így folyamatosan érkeznek az új technológiák. Sokféle méretben és designban elérhetők. Két nagyobb csoportra oszthatjuk őket: a klasszikus óraformájú és a szögletesebb, modernebb megjelenéssel bíró változatokra. Minden esetben mi magunk dönthetünk mi a fontosabb a megjelenés vagy a kezelhetőség.

Nagyobb ház, nagyobb tudás vagy hosszabb üzemidő

Összességében a ma kapható okosórák mindegyike masszív kialakítású- fémház, szilikon, bőr vagy textil szíj- amiben jelentősen eltérhetnek az a maga a készülékház. A nagyobb ház mindig nagyobb tudású vagy minimum hosszabb üzemidőt biztosító készüléket foglal magában.

Anyaghasználat, vízállóság, por elleni védelem

Előnyös, ha a választott készüléken cserélhető a szíj, főleg, ha edzéshez és munkahelyen is szeretnénk használni. Cserélgethetjük az elegáns bőrszíjat és a strapabíró szilikont.

Az okosórák többségét rozsdamentes acélházba teszik, de akadnak erős műanyagházas, valamint prémium minőségű titánból készültek is. Ezek mindegyike kiváló minőségű, az anyag a termék súlyára van hatással.

Elvárás, hogy az óra legyen vízálló. Ipari sztenderd az 5 ATM vízállóság, ami a gyakorlatban garantálja, hogy 50 méteres mélységig az óra sérülés nélkül bírja a víznyomást. Bátran viselhetjük az úszóedzésen vagy strandolhatunk vele.

Figyelmet érdemel még az IP szabvány, ami jellemzően két jegyű szám. Az első a porállóságot jelöli. Például egy IP68 szabványú okosóra tökéletes választás ebből a szempontból.

Elérhetők okosórák, amelyek katonai szabványokkal is rendelkeznek. Extrém magas vagy alacsony hőmérsékletnek, légnyomásnak vagy párának egyaránt ellenállnak. Az átlag felhasználó számára elegendő a védőüveg használata.

A legújabb szériás okosórák valamilyen edzett védőüveggel vagy speciális bevonattal ellátottak, amely megóvja a karcolásoktól és kisebb sérülésektől.

Az LCD kijelző előnyei

A legajánlottabb kijelző technológia az AMOLED. Erős fényben is élénk színeket nyújt kiváló betekintési szögek mellett és biztosítja az Always-on funkciót. Az AMOLED technológia a prémium megoldások alternatívája. A kedvezőbb árú okosórák között még gyakran találunk LCD kijelzővel rendelkezőket. Megfelelő minőségűek ezek is és a kedvező ár is mellettük szól. Az élettartam és az olvashatóság tekintetében az LCD sokszor előnyösebb.

A felbontásra is figyeljünk. Egy 300×300 képpontos felbontású kijelző már tökéletes felhasználói élményt nyújt és könnyű kezelhetőséget biztosít.  Az okosórák nagy rész érintő kijelzővel rendelkezik, ami ma már elvárás. Ez alapvetően meghatározza a kezelhetőséget, de sportolás közben vagy ha kesztyűben is használjuk jó, ha van legalább egy oldalsó nyomógomb vagy korona a készülékházon.

Memória és üzemidő

A kiválasztáskor a memóriára és az üzemidőre érdemes odafigyelni. A RAM memória tekintetében az az 1GB általános elvárás, a ROM vagyis a belső tárhely mérete akkor fontos, ha extra programokat és saját tartalmakat szeretnénk telepíteni az órára.
Ami nagyon fontos az üzemidő, ezért ajánlatos olyat választani, amibe 4-500 mAh-s akkumulátor van. Ezzel több napon át használható töltés nélkül.

Sportmód beállítási lehetőség

A pulzusmérő és a kalóriaszámláló alapértelmezett funkciók., ezzel segítve az egészségünk megőrzését. Elvárható még egy okosórától az alvásfigyelő funkció, a stressz-szint mérés, a hölgyek számára a ciklus követés, valamint a vér oxigénszint mérés.
A sportmódot is előre beállíthatjuk. Elegendő kiválasztani, hogy úszni, futni vagy kerékpározni szeretnénk és az óra ehhez kalibrálja a beállításokat. Fontos még az okosóra kapcsán a saját beépített GPS. Az óra önmagában képes rögzíteni az utat, a megtett távolságot, a szintkülönbségeket.

A hétköznapokban hasznos funkciókról se feledkezzünk meg. Ilyenek a dátum és idő kijelzés, az ébresztő, a stopper, a naptár, az időjárás előrejelzés lehetősége. Az okosóránk a telefonunkra érkezett üzeneteket és hívásokat is meg tudja jeleníteni. A zene vezérlésének lehetőségével is rendelkezik egy valóban okos óra.

Csatlakozási lehetőségek

Amire még figyeljünk oda milyen csatlakozási lehetőségei vannak a kiszemelt okosórának. Milyen operációs rendszerhez tud csatlakozni és rendelkezik-e Bluetooth-szal.
A csatlakozás kapcsán fontos még az NFC, amely vezeték nélküli megoldás akkor fontos a számunkra, ha a jövőben fizetésre is szeretnénk használni az okosóránkat.
A nekünk való okosórát a saját igényeink határozzák meg. Nem az számít, hogy milyen sokat tud az okosóra, hanem az, hogy mindent tudjon amire mi használni akarjuk.