A stressz az élet természetes része, hiszen minden új helyzet, probléma kisebb nagyobb stresszt okoz. A stresszt tehát az életünkből nem tudjuk kizárni, de sajnos a túl sok stressznek rengeteg káros hatása lehet a szervezetünkre, ezért fontos a stresszkezeléssel foglalkozni. Ismerj meg 9 hatékony és természetes módszert a stressz kezelésére!

Stresszkezelés természetesen

1. Oszd be az idődet!

A nem megfelelő időgazdálkodás rengeteg stresszt tud okozni. Ha mindig minden az utolsó pillanatra marad, mindig rohanásban vagy, az nagyon frusztráló. Ezért amennyire lehet tervezz el előre mindent, és tartsd magad az időkeretekhez!

2. Kérj segítséget!

Nem kell mindig mindent Neked csinálnod! Ha úgy érzed túl sok feladat hárul rád, merj segítséget kérni a munkatársaidtól a munkában, családtagoktól az otthoni dolgokban. Hidd el, más is meg tudja csinálni, még ha nem is olyan tökéletesen mint Te :-).

3. Mondj nemet!

Merj nemet mondani! Nem kell mindent elvállalni, csak mert megkérnek rá. Ha úgy érzed túl sok teher lenne a feladat elvégzése, mondj nyugodtan nemet, vagy legalább kérj hosszabb határidőt!

4. Sportolj rendszeresen!

A mozgás csökkenti az izmok feszültségét, és serkenti a boldogsághormon termelését is. Olyan sportot válassz, amit szívesen csinálsz, hogy ne nyűgként, vagy még egy feladatként éld meg. Sokan nehezen kezdenek sportolni, mert azt gondolják, hogy fárasztó, de a legtöbb ember nagyon megkedveli, és egy idő után már el sem tudja képzelni az életét rendszeres mozgás nélkül.

5. Masszázs

Egy masszázs csodákra képes, ami nem csak egy kellemes időtöltés,ami segít ellazulni, hanem tudományosan bizonyítottan hatékony stresszoldó módszer. Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a gyengéd professzionális érintés csökkenti a stresszt és a depressziót. Ezen kívül a masszázs elősegíti a pihentető alvást, ami szintén fontos a stressz kezeléséhez.

6. Irány a masszázsmedence!

Nem csak a masszázs, hanem egy masszázsmedence is sokat segíthet a stressz leküzdésében. A hidromasszázs csökkenti az izmokban felgyülemlett feszültséget, és szervezetünkben felszabadulnak a fájdalomcsillapító hatású endorfinok. A víz felhajtó erejének köszönhetően csökken az izületekre ható nyomás, a végtagok és az izmok ellazulnak.

7. Feküdj le időben!

Az alvás nagyon sokat segít a stressz káros hatásainak feldolgozásában, semlegesítésében. Alvás közben a test és az agy is létfontosságú regenerációs folyamatokon megy keresztül. Az álmos, kialvatlan emberek sokkal érzékenyebben reagálnak a legkisebb problémára, sokkal jobban megviseli őket. A legtöbb felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, ezért törekedni kell, hogy ennyi alvás minimum meglegyen. Az alvás akkor a legpihentetőbb, ha mindig ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel.

8. Igyál gyógyteát!

Számos gyógynövény van, amik segítik a stressz tüneteinek az enyhítését. A citromfű például nem csak stresszoldó hatású gyógynövény, hanem idegerősítő, altató és görcsoldó hatása is van. A kamilla tea nyugtató hatású, és álmatlanság ellen is hatékony. Az orbáncfű a stressz és az enyhe depresszió kezelésére is kiváló.

9. Egyél étcsokoládét!

Az étcsokoládé gazdag magnéziumban, vasban, nyomelemekben és B-vitaminban, amelyek segítenek az idegrendszer egyensúlyban tartásában! Emellett fáradtságűző és hangulatjavító anyagokat is tartalmaz! Jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét válassz, és ne ess túlzásba, néhány kocka elég a stresszoldáshoz!