Tavasszal a természet újjászületik, kizöldül, és végre élveztetjük a bőrünkön a nap simogató sugarait. Mi magunk is megújulunk, ehhez adunk néhány életmóddal és táplálkozással kapcsolatos tippet az alábbiakban.

Tavaszi megtisztulás

Tavasszal nemcsak a kertünket, udvarunkat kell rendbe tenni, kitakarítani, a testünk, lelkünk is megtisztulni vágyik. A téli hideg hónapokban a testünk több kalóriát igényel és ez tavaszra némi zsírpárnában jelentkezhet. A vitaminokból is hiány keletkezhet a szervezetünkben, ez fáradtságként jelentkezhet a testünkben. Ahhoz hogy ezek minél kevésbé befolyásolják a hétköznapokban való működésünket érdemes odafigyelni a fokozott vitamin pótlásra.
Már azzal sokat teszünk a jobb közérzetünkért, ha kevesebb állati fehérjét viszünk be a szervezetünkbe emellett csökkentjük a cukor, az erős fűszerek és a gabonák mennyiségét is az étrendünkben.

Masszázzsal a tisztább bőrért

A bőrünk is jelezheti a méreganyagok jelenlétét a szervezetünkben kiütésekkel pattanásokkal. Egy kellemes masszázs is sokat javíthat a bőrünk állapotán.
Jót tesz a szervezetünknek, ha csökkentjük a bevitt só és állati fehérje mennyiségét emellett kevesebb cukrot és erős fűszert használunk.  Ezzel párhuzamosan pedig növeljük az elfogyasztott zöldségek gyümölcsök mennyiségét. A súlytöbblet csupán az egyik jel. A méreganyagok jelenlétét a puffadt bőr és más tünetek is jelezhetik, mint például apró pattanások, kiütések.

A méregtelenítésben hasznos fegyvert képviselnek a gyógyteák. ezek fogyasztásával támogathatjuk a tisztulási folyamatokat. Aki nem szokott böjtölni sokat tehet az egészségéért egyhetes könnyített kúrával.

fogyó hold támogatja a tisztulást,a méregtelenítést és a súlycsökkentést is. A titok könnyű ételek, finom a belső szervek működését is segítő támogató gyógyhatású teák. Javasoljuk a salakanyagok kiürítésének elősegítésére a nyírfalevél, gyermekláncfű és a csalán főzetét.

Finomság vagy gaz?

A természet kincseket rejt, a számunkra csak fel kell őket ismernünk, ilyenek például a tyúkhúr vagy a gyermekláncfű. Méregtelenítő hatásuk az igazi értékük.
A máj működését támogatják, amire nagy szükség van a szervezet tavaszi nagytakarításakor. Ha van, konyhakertünk a családnak szükséges mennyiséget megtermelhetjük hónapos retekből, friss salátából, borsóból, paradicsomból, paprikából.
Dupla előny, mert a kerti munka és friss levegőn való tartózkodás kellemesen elfáraszt és friss egészséges zöldségek kerülhetnek a család asztalára.

A reggelink lehet teljes kiőrlésű kenyér hidegen sajtolt olajjal vagy növényi pástétommal megkenve, mellé friss zöldségeket fogyaszthatunk.
Ebédre készítsünk változatos leveseket, főételeket gabonákból, sok zöldséget felhasználva hozzájuk.

Fűszernövényeket is termeszthetünk saját magunknak, ha csupán erkélyünk van, akkor is kis cserepekben vagy virágládában. A bazsalikom, zsálya, rozmaring, tárkony, kakukkfű remekül érzi magát cserépben is.  Használatukkal gazdagabb ízeket fogyaszthatunk a remek emésztésjavító hatásukat is élvezve.

A tavasszal virágzó akácból, bodzából, orgona sziromból pedig kellemes aromájú frissítő italokat varázsolhatunk.